Over Nieuws Contact Login

Een gids naar de juiste kinderschoenen

Ideale maat

Het is zeer belangrijk om beide voeten te laten meten. Soms is er bij jonge kinderen een lengteverschil op te merken tussen beide voeten. Daarom is het belangrijk om te vragen om de voeten van uw kind te laten opmeten. De betere schoenzaken zijn in het bezit van een apparaat waarmee de lengte en breedte van beide voeten kan gemeten worden. Zo ben je zeker dat uw kind met de correcte schoenmaat naar huis gaat.

Stevige hiel

Heeft de schoen een stevig contrefort? Dit kan je controleren door druk te geven op de hiel van de schoen, indien je deze niet of nauwelijks kan indrukken biedt de schoen voldoende stabiliteit aan de hiel.

Stevigheid van de zool

Plooit de schoen op de juiste plaats? Om de afrol van de voet zo goed mogelijk te begeleiden moet de schoen plooien waar de voet dit ook doet; ter hoogte van de tenen. Schoenen die plooien ter hoogte van de middenvoet of die je zelf kan oprollen voldoen niet aan de standaarden.

Gewicht

Is de schoen niet te zwaar? Het is belangrijk om geen te zware schoenen te kiezen voor uw kind. De spieren, en zekerlijk van jongere kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld en uw kind kan moeite vertonen om zijn voeten op te heffen bij het dragen van te zware schoenen.

Sluiting

Schoenen die niet goed kunnen aangespannen worden, werken een fout gangpatroon in de hand. Ook zorgt een slechte sluiting ervoor dat de schoen niet goed aan de voet kan aansluiten waardoor deze kan afzakken van de voet en de voet ook niet voldoende kunnen ondersteunen. Probeer daarom velcro-sluitingen te vermijden. Een goed alternatief die de laatste jaren is opgekomen voor kinderen die hun veters nog niet kunnen strikken is de combinatie van veters en een ritssluiting. Vergeet dan wel niet wekelijks eens de veters opnieuw te binden om de pasvorm met de voet te garanderen.

Materiaal

Een lederen schoen blijft de beste optie. Dit biedt voldoende steun aan de voet van uw kind maar doordat leer een natuurlijk product is, kunnen de voeten van uw kind nog voldoende ademen en voorkom je oververhitting van uw kind zijn voeten.

Afwisseling

Kinderen hebben verschillende schoenen nodig. Afwisseling in schoenen is belangrijk om de voet niet de hele tijd in dezelfde positie te houden. Iedere schoen beïnvloedt het afrolpatroon van uw kind zijn voeten en zorgt er zo voor dat de verschillende intrinsieke en extrinsieke voetspieren afwisselend gebruikt worden.

Extra tips van onze huispodoloog

  • Begin niet te vroeg met kinderschoenen, dit belemmert de ontwikkeling van de intrinsieke voetspieren van uw kind zijn voeten. Een goed alternatief zijn noppensokken.
  • Koop nieuwe schoenen bij voorkeur in de namiddag omdat de voeten wat zwellen in de loop van de dag. Zo ben je zeker dat de voeten van uw kind niet zullen spannen in de schoenen na een dag stappen.
  • Laat uw kind beide schoenen passen, de ene voet kan namelijk groter of breder zijn dan de andere.
  • Laat uw kind geen ‘oude’ schoenen van oudere broer of zus dragen. Deze schoenen zijn namelijk al gevormd aan de voetvorm van broer of zus en kan zo een foutieve voetstand in de hand werken.
  • Controleer de schoenen van uw kind tijdig op slijtage. Bekijk ook zekerlijk of de hiel contouren nog stevig zijn. Zo ben je zeker dat de schoenen uw kind zijn voeten nog voldoende ondersteunen.
  • Koop geen schoenen op de groei! De schoen zal uw kind zijn voetafrol niet correct begeleiden en zal een foutief gangpatroon in de hand werken.

Gerelateerde producten