Over Nieuws Contact Login

Hoe kies ik de juiste spikes?

Hoe kies je nu de juiste spikes?

Alle spikes kan je onderverdelen in drie simpele categorieën:

  • Track spikes
  • Field event spikes
  • Cross country spikes

Voor jongere kinderen adviseren we altijd om te beginnen met spikes die wat extra EVA onder de hiel hebben zoals lange afstandsspikes. Bij sprintspikes is er weinig tot geen dempingsmateriaal onder hiel om de spike zo licht mogelijk te houden en doordat de sprinter voornamelijk op zijn voorvoet landt.

Maar waarom adviseren we dan een lange afstandsspike voor kinderen die de 100m lopen?

Jonge kinderen beheersen nog niet perfect de correcte looptechniek waardoor hun hielen soms nog contact maken met de ondergrond. Dit kan leiden tot een hogere belasting van de achterste keten waaronder de achillespees. Denk maar bij jonge atleten aan de ziekte van Sever.

Hoe plaats ik de spikes in de schoen?

Op je gemak ;) Voor je de spikes vastschroeft in de schoen, smeer deze eerst even in met wat vaseline. Hierdoor zal de spike iets vaster zitten in de schoen en kan je deze nadien gemakkelijker uitdraaien. Vergeet ze niet los te schroeven na gebruik om het vastroesten van de spikes te vermijden!

Hoe moeten de spikes zitten?

Bij jongeren kinderen is het belangrijk om enige ruimte over te houden in de teenbox om te vermijden dat deze te snel te klein zijn. Te groot is natuurlijk minder aangeraden door de positie van de spikes in de spikeplaat. Indien je deze te groot koopt is de plaatsing van de spikes teveel naar achteren waardoor de stress meer op het bot komt in plaats van de gewrichten en wat kan leiden tot stressfracturen.

Welke lengte van spikes dien ik te gebruiken?

Voor pistegebruik mikken we op een lengte van 6mm.

Voor grasgebruik kan men gaat tot 9mm en voor crossgebruik 12mm tot 15mm naargelang het weer.

Ontdek ons ruim spike aanbod in de winkel en laat je assisteren door ons team.

Gerelateerde producten