Over Nieuws Contact Login

Hoe kies ik de juiste wandelschoenen

Voor elk terrein de ideale wandelschoen!

Internationaal worden alle wandelschoenen getypeerd met een letter (A, B of C) die staat voor het gebruik waarvoor de schoen bestemd is. Deze worden onderverdeeld onder ‘wandelschoenen’ (A-low), ‘trekkingschoenen’ (A-mid) en ‘bergschoenen’ (B&C).

Deze indeling helpt je bij de keuze van een geschikt paar schoenen. Voor een wandeling door de Vlaamse Ardennen heb je tenslotte andere schoenen nodig dan voor een langeafstandswandeling door het zwarte woud.

A - Lichte wandelschoenen

Schoenen uit de A-categorie zijn de eenvoudigste soort en zeer geschikt voor vrijwel elke wandeling over begaanbare wegen. Ze zijn licht en soepel en bedoeld voor gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. A-schoenen zijn ook geschikt voor licht glooiend terrein. De zool van dit type schoen is vaak iets beter geschikt voor asfalt dan schoenen uit andere categorieën, waardoor ze hierop minder snel slijten.

B - Trekking- of bergwandelschoenen

Wandelschoenen uit de B-categorie zijn zeer populair en maken in de meeste buitensportzaken dan ook het grootste deel van het aanbod uit. De soepelheid is vergelijkbaar met die van A-schoenen, maar ze zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn steviger en geven daardoor meer steun bij het lopen in de bergen. De meeste schoenen in deze klasse zijn ook waterbestendig en ademend.

C - Zware trekkingschoenen

Ga je regelmatig van het gebaande pad af of wil je wat extra steun aan je enkels, dan zijn schoenen uit de C-categorie een goede keus. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor wat ruiger terrein. Het stuggere leer en de (extra) stiksels zorgen voor steun aan de enkels, de stijvere zool geeft meer grip. Sommige C-schoenen kun je gebruiken met stijgijzers, maar wil je echt aan het zware werk beginnen, kies dan voor schoenen die daar oorspronkelijk voor bedoeld zijn: die uit klasse D.

D - Alpine schoenen

Schoenen uit de D-categorie zijn voor de echte klimmer. Ze hebben een zeer stijve zool, wat nodig is om stijgijzers te kunnen bevestigen. Ook het leer van deze schoenen is zeer stijf en stug. Dit geeft een optimale steun bij het klimwerk. Door die stugheid is het comfort van deze schoenen aanzienlijk minder dan van andere schoentypes. Ook slijten de zolen veel sneller op een wegdek. Een aanlooproute loop je dus beter op A- of B-schoenen.

Wandelschoenen voor kinderen

Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze goede schoenen dragen. De meeste kinderschoenen hebben een sterke profielzool die makkelijk te buigen is. Daardoor zijn ze voor allerlei activiteiten te gebruiken.

Vergeet daarom zeker de voeten van je kinderen niet en investeer in een goed paar kinderwandelenschoenen. Deze bestaan vaak al vanaf €50.

Gerelateerde producten