Over Nieuws Contact Login

Hoe loopgerelateerde blessures te behandelen


Wanneer je loopt en je ervaart een bepaalde pijn tijdens of na het lopen is het tijd om actief het probleem aan te pakken, want voorkomen is makkelijker dan genezen! 

De meest effectieve manier is nog steeds om de belasting te verminderen. Zie dit niet als een verlies maar als noodzaak om erger te voorkomen. Maak gebruik van RICE-methode. Rest, Ice, Compression and Elevation. Dit om zwelling tegen te gaan en om het herstelproces te verbeteren.


Een vaak voorkomend probleem is spierstijfheid van de iliotibiale band. Indien de spanning op deze spier te hoog is kan deze de kniestand beïnvloeden en pijn veroorzaken. Door deze spier met een foamroller te bewerken en te stretchen kan dit probleem voorkomen worden.


Door naar een sportdeskundige te gaan kan je spierzwaktes opsporen en aan werken. Werk thuis ook nog met je foamroller aan dezelfde regio's waar de sportdeskundige aan heeft gewerkt. Een sportmassage is niet bedoeld als ontspanning maar om spierzwaktes en stijfheid te vinden en te behandelen.


Probeer je trainingen af te wisselen en je lichaam voldoende rust te gunnen om ontstekingen te vermijden. Doe bijvoorbeeld naast je looptrainingen een sport die de knieën minder belast en deze de tijd geeft om te rusten zoals zwemmen of fitnessen.


Werk na je blessure ook aan je kracht en rompstabiliteit. Een van de oorzaken van je blessure kan een storing in je spierbalans zijn. Probeer door middel van krachttraining of core-stability te werken aan je spieren om je kern te verstevigen.

Hou rekening met het feit dat je na je rustperiode niet meer dezelfde trainingsintensiteit zal kunnen presteren. Probeer terug op te bouwen vanaf nul en forceer je lichaam niet om een zo’n kort mogelijke periode terug aan je vorig niveau te zitten.


Indien rust en stretchoefeningen geen effect blijken te hebben aarzel dan zekerlijk niet om contact op te nemen met een sportdeskundige. Kom eventueel langs in je lokale hardloopspeciaalzaak om samen de oorzaak van je blessure te achterhalen en samen een plan op te stellen om je herstel te bevorderen.


Gerelateerde producten