Over Nieuws Contact Login

Hoe vind ik de juiste loopschoenen?


Lopen is goed voor de gezondheid en om je conditie op peil te houden maar dé juiste loopschoen is belangrijk vanaf het begin.

Ik hoor het vaak bij beginnende lopers: “Ik heb eerst een paar goedkope schoenen gekocht om eens te zien of lopen wel iets voor mij is.” 

Door deze beslissing kampen veel beginnende lopers al met blessures vanaf het begin waardoor ze lopen onmiddellijk afschrijven. In het begin heb je net het meeste nood aan een goede loopschoen die aangepast is aan jouw loopstijl. Je spieren en loopstijl zijn nog niet geadapteerd aan deze nieuwe belasting en hebben net in het begin nood aan die extra begeleiding om blessure-loos te kunnen lopen.

Dé juiste loopschoen voor jou.

Om de correcte loopschoen te bekomen dienen we rekening te houden met een aantal factoren. Hoe vaak per week loop je? Wat is je gemiddelde afstand per sessie? Hoe is je lichaamsbouw? Op welke ondergrond loop je? Wat is uw loopstijl? Wat is je loopdoel? zijn er blessures of heb je al ooit loopblessures gehad? Zijn er pijnklachten? Wat is de correcte leest voor u? Draagt u steunzolen of heeft u er ooit gedragen?....

Aan de hand van een analyse, uw loopstijl en trainingsdoelen kijken we samen naar de meest geschikte loopschoenen. 

Een ‘goede’ loopschoen kost gemiddeld tussen de 100 tot 180 euro naargelang het model. 

Bepaalde ketens verkopen ‘merk loopschoenen’ aan lage prijzen. Deze ketens vragen specifiek aan de merken om hun schoenen goedkoper aan te produceren. Deze schoenen lijken qua uiterlijk op de ‘echte’ loopschoen die in de betere hardloopspeciaalzaken worden aangeboden maar voldoen niet aan de eisen van een goede loopschoen. 

Als voorbeeld zijn de torsie beperkers op de schoen geschilderd in plaats van echte torsie beperkers en is de kenmerkende ‘gel’ op de onderzool geschilderd en zit er geen effectieve gel in de schoen. Dan loop je zogezegd met een merk loopschoen maar is deze een goedkoop afkooksel van het origineel.

Iedere loper is uniek.

Mocht er één magische loopschoen bestaan die voor iedereen perfect was zou er maar één loopschoen staan in uw hardloopspeciaalzaak. ‘Helaas’ is iedere loper uniek. Sommige lopers hebben meer nood aan ondersteuning of stabiliteit terwijl buurman of -vrouw meer nood heeft aan demping. Daarom is het belangrijk om u te laten begeleiden door een deskundige om de juiste loopschoen te vinden voor uw loopstijl.

Indien u al de ideale loopschoen heeft gevonden is het aan te raden om bij uw volgende paar loopschoenen terug hetzelfde model te passen. ‘Never change a winning team’ maar vraag toch zekerlijk eens aan de deskundige of er enige veranderingen zijn doorgevoerd met het vorige model. Soms kan een merk een grote verandering doorvoeren zoals bij de Nike Vomero 11 naar de 12. In deze gevallen is het aan te raden om u te laten assisteren door de deskundige om een nieuwe loopschoen aan te schaffen die meer aansluit bij het vorige model om blessures te vermijden.

Het belang van een loopanalyse.

Een loopschoen analist kan meestal door het slijtagepatroon van je oude loopschoenen te analyseren al zien welke loopschoenen het beste aan jouw loopstijl zullen voldoen. 

Het belang van de analyse is dat de deskundige een beter beeld verkrijgt van uw loopstijl en aan de hand van deze gegevens samen met u de juiste loopschoenen kan vinden. Op deze manier zien we u ook uw loopstijl en kunnen we bijsturen waar nodig. In de meeste hardloopspeciaalzaken is een standaard loopanalyse gratis bij aankoop van een paar loopschoenen. Vraag gerust ook eens of u de nieuwe loopschoenen mag testen op de loopband. Zo bent u zeker dat de schoen goed aansluit en u zich comfortabel voelt in de loopschoen.

 

 Gerelateerde producten