Over Nieuws Contact Login

Je eerste kilometers. Tips en tricks om je op weg te helpen!

Waarom zou je gaan hardlopen?

Lopen heeft tal van gezondheidsvoordelen zowel voor je lichaam als geest. uit een onderzoek van de Iowa State University is gebleken dat mensen die drie maal per week minstens 17 minuten gaan lopen hun kans op een fatale hartaanval met 55 procent kunnen verlagen. De universiteit van Costa Rica toonde aan dat hardlopen je glucosespiegel meer verlaagd dan wielrennen. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat je van hardlopen rustiger, gelukkiger en stressbestendiger wordt. Je zou haast denken dat hardlopen een wondermiddel is en daar lijkt het inderdaad ook op! Lopen verlaagt ook je kansen op verschillende soorten kanker waaronder; borst-, long- en darmkanker en verlaagt ook je risico op type 2 diabetes. 

Voor de mensen onder ons die zeggen dat ze niet meer kunnen lopen omdat hun knieën versleten zijn; een onderzoek aan de Stanford University toonde aan de de recreatieve hardloper juist minder slijtage hebben. Door je knieën juist meer te gebruiken zal je lichaam juist meer voedingsstoffen sturen naar je kniegewricht waardoor deze soepeler zal zijn dan voorheen. Doordat je jouw eigen lichaamsgewicht meesleurt tijdens het lopen verhoogt dit ook de botdensiteit waardoor je kansen op osteoporose drastisch dalen en lopen blijft natuurlijk de koploper in het verbranden van calorieën!


NA afloop stretchen!

het is beter om niet te stretchen op voorhand omdat je tijdens het stretchen de kans op microtraumata verhoogd en zo een blessure eerder zal helpen in plaats van te voorkomen. Een goede opwarming is belangrijker. Door je spieren te stretchen verleng je ook de afstand tussen de oorsprong en aanhechting van je spier waardoor je spieren een grotere kracht nodig hebben om te kunnen samentrekken.

NA afloop is het wel belangrijk om te stretchen om krampen en verzuring tegen te gaan.


Quadriceps:

Ga rechtop staan met je knieën bij elkaar. Neem je rechtervoet in je rechterhand en trek hem naar je onderrug toe, wissel dan van kant.


Heupen:

Buig je rechtervoet op je linkerdij en laat je rechterknie naar buiten bewegen terwijl je je linkerknie naar achteren steekt. Strek je armen naar voren om je evenwicht te bewaren. Wissel van kant


Kuiten:

Zet met je rechterbeen een grote pas naar voren en laat je linkerbeen doorbuigen. Zorg dat je rechtervoet recht naar voren wijst en duw zachtjes de hiel van de linkervoet in de grond terwijl je je been gestrekt houdt. Zet daarna een halve pas naar voren met je rechterbeen en buig je rechterknie om de onderkant van de kuitspier te rekken. Wissel van kant.


Hamstrings:

Zet een voet op een verhoging recht voor je heup. Leun vanuit je heupen voorover tegen dit been aan, terwijl je je knie recht houdt. Wissel van kant


Krachttraining hand in hand met hardlopen.

“Wie blessurevrij wil lopen, moet gecontroleerd leren stilstaan.” Een sterke stabiele romp is de voorwaarde om stabiel te kunnen lopen, elke loopbeweging wordt immers vanuit de romp geïnitieerd. Alleen is de romp van een loper verre van stabiel tijdens het lopen, daarom is een blessure nooit ver weg.

De sleutel tot het creëren van meer stabiliteit ligt volgens hardloop expert Clemens Vollebergh diep vanbinnen. ‘Stabiliteit is de eigenschap kracht te weerstaan tijdens een beweging en hierbij zijn vooral de dieper gelegen houdingsspieren betrokken. Deze stabiliteitsspieren moeten wekelijks worden getraind. Hardlopers hebben daarom veel aan krachtoefeningen die het loopgemak vergroten en de kans op blessures verkleinen.’


Is een loopanalyse interessant?

Veel beginnende lopers gaan zelf op zoek naar een loopschoen en kiezen deze eerder naar het uiterlijk en merk van de schoen. Een miskoop kan dan leiden tot blessures. Een loopanalyse biedt dan dé uitkomst.

Aan de hand van een video-analyse en een drukmeting  brengen we de voet van de klant in kaart. 

Goede schoenen helpen blessures voorkomen. Maar een goede loopstijl is even belangrijk!



Gerelateerde producten