Over Nieuws Contact Login

Lopen, dat doe je zo

Lopen, hoe doe je dat nu? Een vraag waar weinig beginnende lopers bij stil staan. Toen ik lang geleden begon lopen, nog voor mijn studies stelde ik me daar weinig vragen bij.

“Lopen, dat kan toch iedereen?” Een paar goede loopschoenen, wat goede moed en je bent vertrokken. Ahnja, want lopen dat is toch niet moeilijk, je begint met een kilometer of vijf en dan probeer je gewoon iedere keer wat sneller en wat verder te lopen.


Maar lopen en zekerlijk blessurevrij lopen houdt veel meer in dan dat. De juiste loopschoenen zijn pas het begin van de ‘weg’ naar het blessurevrij lopen. Maar wat is nu de ‘juiste’ looptechniek?

Correcte loophouding:

Lopen begint bij een juiste loophouding, hoofd rechtop en in lijn met je hielen. Vooruit kijken om krommingen in de wervelzuil te voorkomen. Schouders open om de ademhaling niet te blokkeren. Concentreer je op het opspannen van je buikspieren, zorg dat je buik niet vooruit steekt. Een sterke rompstabiliteit is één van de basisvereisten om blessurevrij te lopen. Probeer te voorkomen dat je poep achteruit steekt om een kanteling van je bekken te vermijden. Je bilspieren staan direct onder je staartbeen en je bekken staat in een neutrale stand of licht naar beneden gekanteld. 

Zorg er ook voor dat je voeten recht staan, doordat lopen een voorwaartse beweging is, ga je ook je loopsnelheid minder afremmen door je voeten alreeds recht te plaatsen bij het contactmoment.


Je armen dienen in een hoek van negentig graden geplooid te zijn en mogen mee zwaaien met je looppas om je te helpen bij je balans en je voorwaartse beweging.

Je loophouding dient licht naar voren te zijn als je loopt, gebruik de zwaartekracht die je vooruit duwt als een hulp in plaats van schrik te hebben van je voorwaartse beweging. Hierdoor zal je dan ook weer sneller je voet op de grond plaatsen en zodus ‘overstriden’ gaan vermijden (struikel reflex).


Menig lopers denken dat hoe groter de pas die je zet, hoe sneller je vooruit gaat of hoe verder je raakt. Ook wel gekend als ‘overstriden’. Door je benen te ver over je romp heen te plaatsen overbelast je meer je onderlichaam met blessures aan de voeten, scheenbenen en knieën als gevolg. Ook rem je telkens je loopsnelheid af doordat je pas te groot is en door op je hielen te landen. Hierdoor dien je telkens weer meer kracht (=energie) te gebruiken om terug je pas te versnellen.


Iedere pas die je zet moet je voet onder je lichaam landen en probeer je te concentreren om zo snel mogelijk je voet terug van de grond te duwen. Het is belangrijk om al je spieren te gebruiken als je loopt en niet enkel de grotere spiergroepen zoals je hamstrings en quadriceps.

Eén van de meest voorkomende fouten die ik zie in de praktijk is een verzwakking van de kleinere spieren in het onderlichaam, zoals de mm. gluteï, TFL, ….


De sleutel van lopen is dus ‘snelheid’. Niet je loopsnelheid maar de snelheid waarmee je uw bewegingen uitvoert. Ieder contactmoment met de grond moet een explosie van kracht zijn en een vloeiende beweging. Zo snel mogelijk je voet onder je lichaam plaatsen, zo snel mogelijk je voet terug van de grond duwen. Denk dat er een touwtje tussen je hiel en poep hangt, trek je onderbeen naar je poep. Denk aan je knie- en heup flexie. Trek deze omhoog, laad je spier op met elastische energie en laat deze dan vrij tijdens je landing.

Voorvoet lopen:

Een ‘nieuwe’ visie op lopen die de laatste jaren aan het opkomen is op je voorvoet lopen. Hierbij ga je meer gebruik maken van de elastische energie in je fascia plantaris en van je tendon achillei. 

Bij deze looptechniek maakt je voet net voor het neerkomen op de grond een neerwaartse beweging waardoor je eerste contact met je voorvoet zal zijn en niet op je hiel. Het voordeel van deze looptechniek is dat je energie efficiënter kan lopen MAAR het vergroot wel de kans op achillespees en fascia plantaris blessures doordat deze pezen op een volledig andere manier worden gebruikt. 

Voor de recreatieve lopers raad ik deze techniek niet aan maar voor de (semi-)professionele atleten kan dit wel drastisch de sportprestaties verbeteren.

Dit raad ik enkel wel aan om te leren onder toezien van een looptrainer aangezien het zeer gevaarlijk is om geblesseerd te raken.


Gerelateerde producten