Over Nieuws Contact Login

Wandelen met wandelstokken: LEKI

De voordelen van wandelstokken

Hieronder de voordelen van het wandelen met wandelstokken:

 • Wandelstokken zorgen voor ritme, evenwicht en balans, zeker als je met een zware rugzak loopt.
 • Ze ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot wel 30%.
 • Door de ondersteuning en ontlasting is het lopen minder vermoeiend en houd je het langer vol.
 • Met stokken loop je rechter op, wat beter is voor houding en je rug.
 • Wandelstokken kunnen je ondersteunen op gladde en/of moeilijke ondergrond.
 • Als je uitglijdt of een misstap maakt, kan je je met de stok opvangen. Zo kun je een echte val vaak vermijden.
 • Je traint je hele lijf, omdat ook je armen actief meedoen tijdens het lopen.

Welke wandelstok is geschikt voor een wandeling in de bergen

De telescopische trekkingstok is het meest geschikt voor een hike in ruig en/of berggebied. Deze wandelstok bestaat uit 2 of 3 delen en is verstelbaar. Een extra lang handvat is erg handig, zodat je niet steeds je stok hoeft te verstellen. Je pakt je stok gewoon tijdelijk iets hoger of lager vast. Gebruik je de wandelstokken niet altijd, dan kun je het beste kiezen voor een 3 deels wandelstok. Deze kun je inschuiven tot een klein pakketje, waardoor ze makkelijk in je rugzak passen.

Aluminium, carbon of titaniun... Plastic, rubber of kurk...

Wandelstokken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Aluminium stokken zijn stevig, licht en prima betaalbaar. Carbon en titanium zijn sterker en nog lichter, maar een flink stuk duurder. Bij verstelbare stokken is het belangrijk dat het blokkeersysteem goed functioneert; een kliksysteem werkt over het algemeen beter dan een draaisysteem. Bij goedkopere stokken is het altijd aan te raden in de winkel goed te testen of de stok niet inschuift als je er druk op geeft. Plastic handvaten zijn niet aan te raden. Rubber, kurk of foam is een stuk prettiger qua grip en zorgt voor minder zwetende handen.

Pas bij dalen en stijgen de lengte van de wandelstokken aan

Juiste lengte van de wandelstok

Als je de wandelstok vast hebt, hoort je arm een knik van 90 graden te maken. Je kunt dit ook berekenen door je lichaamslengte met 0,66 te vermenigvuldigen. Deze lengte is juist bij een relatief vlak wandelpad. Ga je stijgen of dalen, dan dien je je stok in te stellen. Bij stijgen betekent dit 5 tot 10 cm korter en bij dalen 5 of 10 cm langer, afhankelijk van de steilte van de helling. Je zult snel genoeg merken wat je prettig vindt.

De techniek

In principe gebruik je de stokken als volgt. Pak de wandelstok vast, maar "knijp" niet. Je hebt het handvat "losjes" vast. Je armen bewegen mee met je schouders. Wanneer je een stap neemt met rechts, steek je je linkerstok in en andersom. Beweeg soepel en natuurlijk. Til je stok niet te ver omhoog, maar beweeg 'm net iets boven de grond. Zet de stok schuin, ongeveer op 45 graden, voor je neer en laat je polsen het zware werk verrichten. Leun bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je benen en gewrichten ontlast. Bij steile passages - zowel klimmen als dalen - kun je ook de dubbelinzet techniek gebruiken. Je zet beide stokken voor je neer, bij elke tweede stap. Traverseer je een helling, zorg er dan voor dat je stok aan de berg kant iets korter is, door hem in te schuiven. Heb je een verlengd handvat, dan houd je je stok gewoon wat lager vast.

Wandelstokken vasthouden CDNSSL (1).jpg Met een verlengd handvat kun je de stok aan één kant lager vastpakken (Foto @ Mini Expedities)

Wel of niet gebruik van de lussen

Over het wel of niet gebruiken van de lussen bij de handvatten zijn de meningen verdeeld. Er zijn berggidsen die de lussen eraf knippen, omdat ze deze gevaarlijk vinden bij een val. Ook zijn er experts die zweren bij het gebruik ervan. Gebruik je de lussen, dan is het de bedoeling dat je je hand er vanaf onderen insteekt en dan je handvat vastpakt. Je pols dient te steunen in de lus, zodat je hand de grip losjes kan vasthouden en je pols het meeste werk doet. De lus dient niet te los te zitten, zodat je hand te laag bij de grip zit, maar ook niet te vast. Persoonlijk gebruik ik de lussen op gemakkelijke paden, wordt het lastiger/gevaarlijker dan laat ik mijn handen uit de lussen. Bij een eventuele val kan ik de stokken dan direct laten vallen.

Wel of niet gebruik van de lussen van de wandelstok CDNSSL.jpg Haal je hand van onder door de lus en pak vervolgens het handvat (Foto; © Mini Expedities)

Nadelen van de wandelstok

Dat wandelstokken handig zijn en je energie kunnen besparen is inmiddels wel duidelijk. Maar hebben de dingen ook nadelen?

 • Een verkeerde stokinzet kan zorgen voor een val. Je kunt immers over je stokken struikelen.
 • Er zijn deskundigen die aanraden om niet altijd met stokken te lopen, omdat je hierdoor je natuurlijk balans zou kunnen verstoren.
 • Bij lastig passages in de bergen, als je bijvoorbeeld een kabel moet vasthouden of over rotsen moet klauteren, zijn de wandelstokken erg onhandig.
 • Je hebt je handen niet vrij om iets vast te kunnen pakken, of je goed op te vangen als je valt.
 • Vertrouw niet altijd op je materiaal. De wandelstok kan breken en dit kan tot onhandige en gevaarlijke situaties leiden.

Gerelateerde producten