Over Nieuws Contact Login

Wat zijn ‘spikes’?

Spikes zijn een type van loopschoenen die qua gewicht zeer laag liggen, nauwaansluitend zijn met een rubberen of plastic onderzool met een zestal schroefbare pinnen onder de voorvoet. De heeldrop van deze schoenen ligt dicht bij de 0mm. 

Types spikes

Er zijn drie hoofdtypes van spikes. Cross-, standaard- en sprint-spikes. het is aan te raden om de correcte spikes aan te kopen en indien mogelijk je te laten bijstaan door een ervaringsdeskundige om je te helpen bij het kiezen van de juiste spikes.

Cross-spikes

Deze spikes verhogen je grip met de ondergrond en helpen je bij het omhoog lopen doordat je dieper in de grond kan trekken tijdens het lopen. Hierdoor verlies je minder snelheid tijdens het lopen. De onderzool van deze spikes zijn gemaakt van een harder rubber en een stevigere toe-box om je tenen te beschermen tijdens het lopen. 

Deze soort spikes zijn ook verkrijgbaar met al reeds gemonteerde plastic pinnen om te lopen op een gevarieerd parkour waar je ook op gras of een stevige modderige ondergrond mee kan lopen.

Standaard spikes

Deze schoenen dienen enkel één doel en dat is om je loop efficiëntie te maximaliseren aan hoge snelheden. Hun upper is vederlicht, de onderzool minder zwaar en de spikes zelf zijn korter van lengte. De demping is zo laag mogelijk gehouden om de schoen ook zo licht mogelijk te houden en om de proprioceptie met de ondergrond zo min mogelijk te hinderen.

Welke spikes zijn er voor jou?

Er zijn enkele vragen die je jezelf eerst dient te stellen. Welk parcour zal ik lopen? Waarvoor dient mijn spike? Zal ik hiermee trainen of wedstrijden lopen? 

Indien je beide spikes nodig hebt en je het financieel niet ziet zitten om een grote inspanning te doen is het mogelijk om een spike aan te kopen die wat in beide categorieën zit. Vraag hiervoor gerust advies aan je loopschoen specialist om u te helpen bij het kiezen van de juiste spikes. 

Het is ten strengste afgeraden om met spikes op de baan te lopen!

Gerelateerde producten