Over Nieuws Contact Login

Werkingsmechanisme van sport compressiekousen


De Herzog Sport Compressiekousen hebben op drie manieren een gunstige werking vóór-,  tijdens- en na sportbeoefening;

  • Blessurepreventie

  • Inzetbaar bij blessurebehandeling

  • Herstel- en prestatiebevorderend


Blessure Preventief

Tijdens de voetlanding in de loopbeweging zorgen de kousen ervoor dat er veel minder sprake is van zijwaartse (laterale) trilling en dus schud belasting van de relatief zware kuitspieren. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.


Inzetbaar in de Behandeling

Na zweepslag (spierscheur) of verkramping (microscheur) in de kuit worden de wondranden door de comprimerende kous goed tegen elkaar aan gedrukt en aaneengesloten gehouden waardoor het genezingsproces wordt versneld en er minder kans is op littekenvorming. Littekenweefsel is op zijn best nog enigszins rekbaar maar zal nooit meer de elasticiteit krijgen van de omliggende spier. Bovendien wordt bloeduitstorting effectief tegengegaan. De kousen fungeren als een hechtpleister waardoor de blessure sneller zal genezen.


Schokdempend

De kuit blijft door de comprimerende kous compact en solide waardoor de schok bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Dit schokdempende effect zorgt ervoor dat er minder spierschade zal optreden. Minder spierschade betekent ook dat er minder vocht wordt vastgehouden in de ruimte tussen de cellen.


Herstel – en Prestatiebevorderend

Bij intensieve inspanning en grote schokbelasting zal er spiercel weefsel worden afgebroken. spiercel resten binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert.

De kousen bieden een relatief hoge compressie op enkel-niveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het teveel aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart adequaat wordt teruggevoerd.

Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning, te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.


Herstel – en Prestatiebevorderend

Niet alleen door de schokbelasting tijdens de voetlanding in de loopbeweging maar ook bij intensieve inspanning zal er spierschade ontstaan waardoor celweefsel (spier-eiwit) wordt afgebroken. Deze spiercel resten blijven in de tussencelruimte achter. Veel eiwit in de tussencelruimte heeft invloed op de zgn. Colloïd Osmotische Druk (COD) waardoor weefselvocht moeilijker opgenomen (gereabsorbeerd) kan worden in het aderlijke (veneuze) deel van het haarvatennetwerk. Als gevolg hiervan wordt vocht vastgehouden en gebonden. Oedeemvorming beïnvloedt de bloedcirculatie negatief waardoor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert.

De kousen bieden een relatief hoge compressie op enkel-niveau van +/- 30mmHg, afnemend richting knie, +/- 23mm Hg. De werking van de kousen in combinatie met de zgn. kuitspierpomp draagt zorg voor met name een snellere afvoer van het bloed via de aders (venen). Door de verhoogde weefseldruk wordt het teveel aan vocht, met de daarin opgeloste afvalslakken van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het aderlijke bloed, tegen de zwaartekracht in, richting het hart adequaat wordt teruggevoerd.

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat er een afnemende drukgradiënt vanaf de enkel tot aan de knie in de compressiekous is verwerkt. De combinatie relatief hoge compressie met dit afnemende drukverloop noodzaakt echter het nauwkeurig opmeten van het been en de voet. De schoenmaat alleen geeft geen enkele informatie over de vorm van het been. Bij eenzelfde schoenmaat kan er sprake zijn van heel verschillende been contouren en er zal dan ook een belangrijk verschil in uitwerking zijn van de druk op het been. Bij een niet juist aangemeten kous kan er zelfs een averechts effect optreden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kuitomvang tussen een sprinter en een duursporter terwijl beiden wellicht dezelfde schoenmaat hebben. Dit wordt uitgesloten wanneer de benen precies worden gemeten.



Gerelateerde producten