Over Nieuws Contact Login

Zo verzorgt u uw wandelschoenen het beste!

Stap 1: Voorbereiding

Als uw schoenen nat en vies zijn geworden, laat u u ze in een goed geventileerde ruimte drogen, maar niet bij een warmtebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onderhoudsstoffen ook op de verborgen gedeelten van uw schoen komen. Haal ook de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meerdaagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.

csm_LOWA-Pflegeanweisung_Schritt-01_49b23bcc17.jpg

Stap 2: Basisreiniging

Borstel uw schoenen grondig af, zodat het leer weer luchtdoorlatend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kunt u lauwwarm water met zeep of een schoenreinigingsmiddel gebruiken. Het reinigingsmiddel opent de poriën van het leer en moet goed worden uitgespoeld met water. Het leer is nu onbeschermd: het water wordt meteen opgezogen door het leer. Daarom moet u de schoen echt impregneren. Voorzichtig bij het drogen: laat de schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! Het natte leer kan “verbranden”, waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld. In vochtige ruimtes kan schimmel ontstaan in uw schoenen.

csm_LOWA-Pflegeanweisung_Schritt-02_04055375f0.jpg

Stap 3: Impregneren

De schoenen moeten licht vochtig zijn als u ze inspuit met de impregneerspray. Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep doordringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. Uw schoenen zijn nu weer water- en vuilafstotend. Na ca. drie weken neemt het effect af. Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigenschappen van het leer blijven behouden: het leer zuigt zich vervolgens niet vol met water en is waterafstotend. Uw schoen is dan weer rondom beschermd. Vlak voor de volgende tocht moet u uw schoenen na-impregneren.

csm_LOWA-Pflegeanweisung_Schritt-03_942c1549ee.jpg

Stap 4: Onderhoud

Als u uw schoenen vaak draagt en ze vaak worden blootgesteld aan vocht, moet u ze behandelen met onderhoudsmiddelen. Wrijf daarvoor met een zachte borstel een waxcrème of waxemulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met GORE-TEX®-membranen. Leer dat niet is onderhouden, droogt uit, wordt bros en scheurt in. De schoen raakt zo onherstelbaar beschadigd. Geef uw schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voorafgaand aan een tocht moet u de schoenen nogmaals impregneren. Gebruik geen olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de poriën van het leer worden afgesloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.

Let op bij nubuckleer en suède:

het oppervlak van dit leer wordt gladder, glanzender en donkerder als de wax wordt aangebracht. Bij suède kunt u het oppervlak opruwen met een staalborstel De optiek gaat daarbij wel enigszins verloren. Bij gladleer en nubuckleer is dit niet nodig of niet mogelijk.

csm_LOWA-Pflegeanweisung_Schritt-04_bdcdffd3f1.jpg

csm_LOWA-Pflegeanweisung_Schritt-04a_aad0b6f154.jpg

Stap 5: Opslag

Berg uw schoenen op een droge, goed geventileerde plaats op in een schoenenzak of in de schoenendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoenspanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkomt u dat er buiglijnen ontstaan. U kunt ook opgepropt krantenpapier in de neus van de schoen duwen. Het papier neemt vocht op en zorgt bovendien dat de vorm behouden blijft. Vervang het papier dagelijks totdat de schoenen helemaal droog zijn.

csm_LOWA-Pflegeanweisung_Schritt-05_77130bc2b3.jpg

Meer tips voor het onderhoud van uw schoenen

Binnenvoering goed verzorgen!

De leren binnenvoering moet af en toe met een speciale ledermelk (bijvoorbeeld Patina Leermelk of Keralux LCK) worden ingewreven, omdat de voering uitdroogt en bros en hard wordt door het vaak zeer agressieve zweet van de voeten met de zouten die het bevat. Voor GORE-TEX®-binnenvoering is geen speciale verzorging nodig, maar deze kan wel af en toe worden gereinigd met lauwwarm water en milde zeep. Als het leer niet of op de verkeerde manier wordt verzorgd, verliest het membraan echter zijn werking. Het is daarom niet voldoende om intensief gebruikte GORE-TEX®-schoenen alleen in te spuiten met een impregneer- of onderhoudsspray!

Niet wassen in de wasmachine!

U mag leren schoenen en synthetische schoenen nooit in de wasmachine wassen. Door de mechanische effecten van het wasproces en de hogere wastemperatuur kunnen de kleurpigmenten vervagen, kan het bovenmateriaal beschadigd raken en kunnen verlijmde onderdelen loslaten. Uw schoenen kunnen onherstelbaar beschadigd raken.

Textiel niet vergeten! Ook het textiel van uw schoen moet regelmatig worden geïmpregneerd, om de bestendigheid van het materiaal tegen water en vuil te verbeteren.

Vermijd contact met zuren, benzine en gier!

Zuren, benzine en gier tasten het materiaal van de zool en de lijmstoffen aan. Er begint een afbraakproces waardoor uw LOWA-schoenen beschadigd kunnen raken. Probeer contact met deze stoffen te vermijden en reinig de schoenen zeer grondig als ze er toch mee in aanraking zijn gekomen.

LOWA-onderhoudsmiddelen

Wij bevelen de volgende onderhoudsmiddelen aan, die verkrijgbaar zijn in onze speciaalzaak: LOWA Water Stop Pro, LOWA Active Creme of LOWA Active Creme Black Edition voor zwarte gladleren schoenen.

Gerelateerde producten